Ucapan Tun M di Forum Cabaran Semasa sistem Demokrasi dan Perlembagaan Negara Malaysia ke Arah Pencapaian Wawasan 2020

18 02 2011

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.

Sudah lama rasanya tidak mendengar buah fikiran dan pendapat Tun Mahathir. Saya dari dahulu kagum dengan kebolehan beliau memberi pendapat dan ulasan dengan bernas dan bijak.

Video di bawah merupakan ucapan Tun M di Forum Cabaran Semasa sistem Demokrasi dan Perlembagaan Negara Malaysia ke Arah Pencapaian Wawasan 2020, yang bertempat di Parlimen.

Dalam video pertama saya tertarik dengan ungkapan Tun M yang menyebut “Most intellectuals find democracy as very frustrating” atau dalam Bahasa Melayu “Kebanyakan pemikir/golongan intelek berasa hampa dengan sistem demokrasi”. Terus terang saya katakan, saya juga sudah hilang kepercayaan kepada sistem demokrasi berparti. Apa yang saya nampak hanya perpecahan, terutama di kalangan umat Islam semata-mata.

Sama-sama kita amati pendapat Tun M.

Terima kasih saya ucapkan kepada rakan saya Hiekal Rosli dari Agenda Daily kerana sudi berkongsi video ini.

Advertisements




Kenapa saya tidak klik pada ‘Like’ di FB page ‘1M Malaysians Reject 100-storey Mega Tower’

25 10 2010

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.

Rasanya klik pada butang ‘Like’ di Facebook page ‘1M Malaysians Reject 100-storey Mega Tower’ lebih mudah daripada meneliti dan memahami apa isu yang sebenarnya. Mungkin juga ada salah kerajaan/PNB di sini sebab lambat memberikan penerangan mengenai projek tersebut. Tapi nak buat macam mana, ada yang kata rakyat sekarang dah pandai meneliti dan memahami situasi semasa. “Biar mereka buat pilihan, biar mereka buat ‘judgement’”.Harus diingat juga judgement dibuat berdasarkan maklumat. Untuk dapatkan judgement yang betul kena lah ada maklumat yg betul.

Dulu masa nak dibina Jambatan Pulau Pinang, Putrajaya dan KLCC ramai yang bising. Membazir duit rakyat, mengayakan kroni, dan macam-macam lagi label-label yang negatif (dan tak ada bukti). Tapi sekarang ni ada pulak yang berangan nak ‘menawan Putrajaya’. Bila hujung minggu dibawa juga keluarga ke KLCC kemudian bangga bila pelancong asing puji menara berkembar Petronas.

Seperti yang PNB umumkan, projek Menara Warisan tak akan gunakan duit kerajaan ataupun duit pelabur dana PNB. Pada hemat saya sudah tentulah PNB akan gunakan mekanisme financing yg lain. Saya ada ramai rakan-rakan yang bekerja di PNB. Mereka ini bukan calang-calang lulusan. Mereka anak-anak Melayu yang bijak pandai. Sudah tentu PNB sudah buat studies tentang projek tersebut. Projek RM 5 billion mana boleh hentam kromo atau main tenyeh atas kertas.

Jadi saya tak nampak masalahnya di sini. Ada yang kata “Kenapa tak buat rumah kos rendah untuk rakyat? Kalau dah banyak duit kenapa tak buat jalan-jalan di kampung, sambungkan elektrik atau air ke rumah penduduk?”

Saudara saudari, PNB adalah organisasi yang mengurus dana pelabur. Tugas pengurus dana yang paling utama ialah untuk bagi pulangan kepada pelabur. Jadi PNB hanya akan buat projek yang boleh mendatangkan keuntungan kepada pelabur. Projek yang ‘feasible’ kata orang. Projek rumah kos rendah, perbaiki jalan kampung, elektrik, air dll bukanlah projek yang boleh mendatangkan keuntungan bagi PNB. Projek-projek yang tidak boleh mendatangkan keuntungan kepada sektor swasta akan disediakan oleh kerajaan. Sebab itulah kemudahan, air, elektrik, jalanraya dll disediakan oleh kerajaan.

Dalam ekonomi, kemudahan untuk rakyat yang berisiko tinggi pulangannya dan susah nak dapat keuntungan dipanggil sebagai ‘public goods’. Contoh public goods ialah perkhidmatan bas, keretapi, LRT dan jalanraya. Ini disebabkan kemudahan tersebut memerlukan maintenance yang tinggi manakala tambang atau harga yang dicaj kepada pengguna tak boleh terlalu tinggi. Sebab itu kita lihat LRT dan KTMB hidup cukup-cukup makan sahaja. Disebabkan itu, projek-projek membina infrastruktur dibina dan ditanggung oleh kerajaan.

Seperti yang diumum dalam Bajet 2011, akan ada banyak projek infrastruktur atau prasarana untuk rakyat yang menggunakan konsep Public-Private Partnership (PPP). Ini bermaksud kerajaan akan tanggung sebahagian kos dan pelabur/swasta akan tanggung kos yang selebihnya (tak semestinya 50-50). Dengan cara ini kerajaan dapat kurangkan perbelanjaan dan hutang untuk membiayai kos projek selain menggalakkan dana pelabur masuk ke dalam negara dan kemudahan di urus dengan lebih cekap oleh pihak swasta. Sebagai contoh, projek MRT yang bakal dilaksanakan akan menggunakan konsep ini. Dana yang dapat dijimatkan daripada konsep ini boleh disalurkan kepada tujuan yang lain.

Kita juga tak boleh nafikan kesan ‘spill over’ daripada projek mega seperti ini. Apabila dana dibelanjakan untuk satu-satu projek yang berimpak tinggi, ramai yang akan dapat manfaatnya. Syarikat yang mendapat kontrak akan beri kepada sub-kontraktor. Pekerja-pekerja sub-kontraktor, firma arkitek, firma quantity survey, syarikat pengangkutan dan syarikat-syarikat yang bekalkan segala macam bahan mentah untuk projek akan dapat manfaat, termasuklah makcik yang berniaga nasi lemak dan kuih-muih berdekatan dengan tapak pembinaan. Projek sedemikian sudah tentu akan melibatkan beribu pekerja. Pekerja-pekerja yang dapat manfaat akan belanjakan duit yang mereka dapat kepada keluarga mereka. Dengan ini ekonomi akan berjalan dengan sebab projek tadi. Ini yang dimaksudkan dengan ‘spill over’ effect.

Umpama seorang ayah yang dapat bonus. Diagihkan duit tadi kepada isteri, anak-anak di sekolah dan universiti, mak dan ayah di kampung. Maka anak-anak akan belanja untuk keperluan mereka, isteri akan membeli-belah, begitu juga mak dan ayah di kampung. Maka semua dapat manfaat bonus yang diperolehi si ayah tadi, termasuk kedai mamak tempat anak-anak tadi makan roti canai. Begitulah juga kesan daripada projek mega.

Apa yang kita mahukan ialah pembangunan serentak di bandar dan luar bandar. Kalau nak tunggu satu projek setahun, lambat lah ekonomi kita nak bersaing. Pelabur pun nak tengok sama ada kerajaan berusaha sedaya upaya sediakan prasarana untuk rakyat. Sama ada kerajaan benar-benar sediakan peluang ekonomi untuk rakyat.

Dengan pembentangan ETP (Program Transformasi Ekonomi) oleh PM semalam, saya harap dapat membuka mata kita semua akan peluang-peluang yang bakal ada untuk kita dan anak cucu kita. Saya selalu bertanya kepada diri apa yang boleh saya sumbangkan untuk negara dan apakah saya tidak mahu ambil bahagian dalam kek ekonomi menjelang 2020? Eloklah kita tukar mindset melihat sesuatu pada sudut positif dahulu sebelum melihat dari sudut yang negatif.

Kerajaan dah sahut seruan rakyat. Bila rakyat nak sahut seruan kerajaan?

Sekian.





President Ahmedinejad’s speech at the UN Assembly Sept 2010

26 09 2010

In the name of Allah,The Most Gracious, The Most Merciful.

When something is said or if there is a criticism on the Europe, Israel or the US at the UN Assembly, the respective countries will walk out of the hall as a sign of protest. We have seen this a lot of times. It’s either that they protest or they cannot comprehend the truth. So much of freedom of speech, these countries cannot stomach the principle that they have been championing.

Below is the full speech of Iranian President, Mahmoud Ahmedinajad which made the EU, US and Israel’s representatives walked out of the assembly. Credit goes to the news portal Russia Today





Anggota Polis dilanggar lari sehingga koma:Kenapa masyarakat tak bising?

6 05 2010




MEB penyelesai DEB?

29 04 2010

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah, Lagi Maha Mengasihani…

Saya bukan nak bercerita secara terperinci mengenai Model Ekonomi Baru tetapi saya tertarik dengan ‘affirmative action’ yang akan menumpukan golongan 40% strata pendapatan terendah dalam ekonomi Malaysia.

‘Affirmative action’ adalah sama seperti dasar mengutamakan bumiputera atau yang lebih kita ketahui sebagai DEB (Dasar Ekonomi Baru yang diperkenalkan oleh Allahyarham Tun Razak). DEB diperkenalkan untuk memberi keseimbangan terhadap jurang pendapatan antara kaum (distribution of wealth), yang mana pada permulaan perlaksanaannya jurang pendapatan antara bukan Bumiputera dan Bumiputera adalah jauh.  Kita akui kejayaan DEB dalam melahirkan Bumiputera kelas professional seperti doktor, jurutera, peguam, akauntan, ahli korporat dan lain-lain. DEB telah dapat mengurangkan jurang kemiskinan kepada 3.7%, kejayaan yang diakui baik negara maju mahupun yang sedang membangun. Kita juga akui ada juga kelemahan dalam perlaksanaan DEB. Namun seperti mana-mana dasar di dunia ini, DEB dilihat memerlukan kajian dan olahan semula bagi mengikut peredaran zaman dan pola ekonomi penduduk Malaysia yang telah berubah.

Majoriti rakyat Malaysia meghadapi risiko terperangkap dalam pendapatan kelas pertengahan. Mereka yang berada di kelas pertengahan ini adalah golongan yang berpendapatan ‘cukup-cukup’, tidak terlebih dan tidak pula terkurang. Apa yang membimbangkan adalah kos sara hidup yang meningkat lebih pantas daripada peluang pendapatan mereka untuk naik, yang bakal menyebabkan golongan ini terdedah dengan risiko untuk jatuh ke golongan berpendapatan rendah jika keadaan ekonomi tidak menentu.

Golongan ini merangkumi semua kaum, bukan hanya Bumiputera sahaja walaupun majoriti daripada 40% strata terendah ini terdiri daripada Bumiputera. Maka MEB akan menumpukan golongan 40% ini tanpa mengira kaum dan disamping itu tidak mengabaikan Bumiputera yang benar-benar memerlukan.

Kita boleh melihat 40%  adalah sebagai ‘threshold’ atau penanda aras bagi kaum Bumiputera. Ini bermakna jika anda Bumiputera yang berjaya berada di dalam golongan 60% strata teratas, anda tidak merangkumi golongan sasaran ‘affirmative action’ ataupun boleh ditafsir sebagai ‘golongan wajib tolong’. Anda tetap akan ditolong, tetapi berdasarkan merit ataupun pencapaian.

Contoh boleh kita lihat dalam soal pembahagian biasiswa. Selama ini formula yang kita gunakan adalah kuota antara kaum yang mana Bumiputera selalunya akan diberi lebih keutamaan daripada kaum-kaum lain. Melalui MEB, golongan 40% strata pendapatan terbawah ini akan diberi keutamaan untuk mendapat biasiswa. Seperti yang dikatakan tadi ini merangkumi semua kaum. Manakala pemberian biasiswa untuk 60% strata teratas dibuat berdasarkan merit. Ibu bapa yang bekerja sebagai professional sudah tentu mampu untuk membiayai pengajian anak mereka dengan sedikit bantuan atau tanpa ada bantuan daripada kerajaan.

Berdasarkan contoh diatas, saya melihat strategi MEB lebih adil dan peluang untuk golongan sasaran mendapat manfaat adalah lebih tinggi. Golongan 60% strata teratas termasuk Bumiputera dianggap sudah mampu berdikari dan dinilai berdasarkan merit sekaligus dikurangkan sedikit penggunaan ‘tongkat’ yang selama ini digunakan untuk membantu Bumiputera.

Saya juga melihat MEB sebagai penyelesai masalah politik dan ekonomi  negara untuk jangka masa panjang. Ini kerana MEB akan dapat menukar persepsi terhadap DEB yang dikatakan mengenepikan kaum bukan Bumiputera yang padahal fakta dan data menunjukkan ianya tidak benar sama sekali. DEB adalah satu dasar yang baik, cuma perlaksanaannya  yang kurang  mengenai golongan sasar. Malah boleh dikatakan DEB lebih memberi manfaat kepada bukan Bumiputera daripada Bumiputera. Golongan bukan Bumiputera di dalam lingkungan 40% tersebut bakal mendapat manfaat ‘affirmative action’ dalam kerangka MEB disamping tidak melupakan golongan Bumiputera yang memerlukan. Pendek kata, MEB bakal menjadi ‘wealth distribution’ yang lebih relevan dengan pola ekonomi masyarakat Malaysia pada masa sekarang.

Berbalik kepada golongan berpendapatan rendah dan sederhana/kelas pertengahan, MEB akan dapat menaikkan pendapatan golongan ini ke tahap yang lebih tinggi dan sekaligus mengeluarkan golongan ini daripada perangkap kelas rendah dan pertengahan. Ini kerana MEB akan menumpukan kepada meningkatkan kebolehupayaan golongan ini dengan memberi peluang-peluang baru dalam ekonomi. Dengan peluang-peluang yang diberikan, diharapkan mereka akan dapat membina kekayaan baru yang merangkumi aset-aset seperti hartanah, aset kewangan dan juga harta intelek.

MEB menampakkan usaha kerajaan secara ikhlas mahu menaikkan taraf ekonomi seluruh rakyat Malaysia agar seiring dengan sasaran 2020. Kita sebagai rakyat harus menggunakan peluang yang ada untuk menaikkan taraf ekonomi diri dan keluarga agar tergolong dalam pendapatan yang terbaik. Saya selalu menanyakan diri, pada 2020 nanti ekonomi negara akan setanding dengan negara-negara maju yang lain; Tidakkah saya mahu merebut peluang ekonomi yang ada? Apakah saya mahu pendapatan saya berada dalam keadaan statik? Adakah ianya salah kerajaan jika saya masih berada di kelas pertengahan? Tepuk dada, tanya diri.

Pembaca digalakkan membaca teks ucapan DS Najib mengenai MEB di sini dan bacaan lanjut mengenai MEB yang disediakan oleh Majlis Penasihat Ekonomi Negara (MPEN) di sini.





Updates(again)

3 10 2009

My last post was on 08/12?Which basically means that I haven’t posted anything for almost 2 months!God I’m a lazy blogger.I don’t know when will the habit of writing frequently will come to me.The last updates were on ISA street demonstration,the death of TBH and PRK DUN Permatang Pasir. My prediction on PRK Permatang Pasir was correct,that if the Malay votes were parted,BN will lose the by-election.It was a 50-50 battle until in turned out to be a battle for BN to clear up their candidate’s name.PAS was pessimistic about winning when Mahfuz said that they might win with only one vote. Hence we can see from here that the cause of losing was from BN(at least in my opinion).

PRK Bagan Pinang

The action is now in Bagan Pinang, Negeri Sembilan. It’s the hometown of the famous Port Dickson. In the terms of election,this means that a lot of postal votes because this is the home and the birthplace of the Malay Royal Army.This time it’s BN’s turn to defend its fort.Tan Sri Isa Samad,the former Menteri Besar was nominated as BN’s candidate. He had issues in the past,but we can’t argue that he also has a lot of political experience under his belt. The opposition will have a lot of story to tell to the voters,but we know that the opposition is also not all sin-less.They also have issues to be cleared up,especially the case of High Chapparal village in Penang and the misuse of state’s fund by DAP ADUN in Selangor.

The crowd turn-out when TPM announced Isa as BN’s candidate was definitely something. All walks of people came and it was not a surprise as Isa was the Chief Minister of Negeri Sembilan for 22 years (1982-2004). Teluk Kemang is his hometown and some even said it’s a haunted area for the opposition.

The opposition is claiming that he is a ‘recycle’ candidate, as if BN has no other candidate. He was found somewhat guilty by the BN disciplinary council for money politics, the reason why he was not a candidate in the last general election(suspended for 3 years). He went through his ordeal and I think he should be forgiven. ‘Recycle candidate’ is really not an issue here because if that’s the case, the opposition de facto leader is also a ‘recycle candidate at the lowest value’. We need to remember that Isa was convicted by UMNO’s court,while Anwar Ibrahim was convicted by the High Court under Malaysian civil law. He was convicted of using his power as a TPM at that time, ordering the police special branch to ‘shake up’ two civilians called Umi Hafilda and Azizan Abu Bakar.Remember the famous names?

And I am not surprised he was not in Bagan Pinang joining the opposition leaders on the nomination day. He is still busy with his American and Jewish friends in New York and Washington DC. He had a meeting of an exclusive club called CFR(Council on Foreign Relations). This organization is the think tank body which has influence on the American policymakers. If you care to read and research more, CFR is the zionist-anglo-american organization think tank on the policies to control the world. Further, I think he knows that PAS candidate has no chance to win.

The war in Bagan Pinang has started. We shall see on the evening of Oct 11 the knight who will stand tall above his opposition in Bagan Pinang. If you ask who I expect to win, it’s Isa. Eventhough his horse is quite old and his armour is not as shiny as it used to be, he’s really something in Teluk Kemang.





Updates

12 08 2009

I’m back in the States. Had a very long and busy summer because of my wedding. But I enjoyed the 3 months back at home. It is amazing how you cherish your home country when you’re abroad.

Too many things to write from the stupid demonstration on ISA, the mysterious death of a DAP’s Exco political secretary, government’s KPI initiaton and the latest (yet again..) the PRK DUN Permatang Pasir in Penang.

ISA Street Demonstration: A clear indication of people without brain

On the day when the street demonstration took place me and my wife just arrived from Penang. Our bus couldn’t stop at the place where it should be its final destination because the road that leads to the place was closed by the police. So the bus stopped at KL Sentral.

My father in law picked us up, but it took him more than an hour from downtown Bangsar to KL Sentral (which is in Bangsar too). I’m sure that thousands of other Klang Valley people shared my anger on that day.

Those that I pity the most are the business owners around Jalan TAR. Their business had to be closed and they experienced losses on the day when they should get the most out of the week (because it’s weekend).

Some stupid advocators of street demonstration said that it is their rights to organized street demonstration. What they didn’t register in their head was that others had the same rights to shop and enjoy their time with family on that day peacefully. The question is, when you only care about your rights, you’ll become..a person who doesn’t care about other people rights. You see what I mean?

The country has benefited from ISA so much since the communists threat era. It has kept the country to this day peaceful and far away from big national threat. We surely don’t want things that happened in Jakarta recently to take place in our beloved country.

The death of Teoh beng Hock: Tragic serial drama by DAP

Condolences to the family of Teoh Beng Hock (TBH). I salute him of the bravery that he had because he tried to unravel the dark and underground world of some DAP Exco members to SPRM. And I also salute the effort of the unnamed blogger who set up a blog which revealed the documents which was in the posession of TBH. I hope TBH death will be justified. You can read the blog here.

It’s funny how DAP tried to turn TBH death into a new serial political drama. DAP accused SPRM of murdering TBH but it’s clearly a ridiculous and without-fact allegation. Will you kill the most important witness of a case if you’re a prosecutor?As far as my logical mind is concern, the allegation is absolutely absurd.

I will not write my speculation on TBH death, but my point of view is that his death will open a whole lot of dark activities and corruption inside DAP. Truth will prevail at the end of the day.

I would also like to congratulate Selangor people,especially those who voted for Pakatan Rosak in last year’s general election on the recent developments associated with the state government. State fund is almost exhausted, Baitulmal’s fund is next. Congratulations also on the incident when the state government harassed the single moms who lived in the PPR houses. You guys have done a splendid job!

Government’s KPI: Towards becoming a first class government

I think Malaysia is the one and only government in the world which has its own KPI. It is a brave effort by the government and has leapt Najib’s administration to a new level. These KPIs are the promises to the people and the government wants the people to judge its performance. Those who have their own KPI at their workplace will understand how hard it is to achieve KPI. I think it is a clear indication that the government wants the delivery of our public system to be at a top level. We’ll see how it goes.

PRK Permatang Pasir: A 50-50 battle

Again a PRK and again on a PAS homeground. Last month’s PRK in Manek Urai saw BN reduced the majority to only 65, a major accomplishments after several losses in previous PRKs. A friend of mine said that it is hard for BN to win because it is PAS strong homeground but to me that is where the challenge and the thrill will come.

Penang Chief Minister, Lim Guan Eng told the press that PAS will have a hard time to win at this by election. He said the chance is 50-50. In Manek Urai BN aimed at reducing the majority but this time BN aimed at winning the by-election. They seems confident and optimist. But everyone must bear in mind that there are 75% of Malay voters and the rest are Chinese voters. If the Malay votes are equally parted, then PAS will have a better chance at winning because I don’t think that non-Malays will vote for BN (BN-37.5%, PAS 37.5%+25%). But if what happened in Manek Urai (the return of Malay votes to BN) occurs again in Permatang Pasir, getting at least 51% of the Malay votes is not impossible (hence a win). Can’t wait for the campaign week to start.